2011. november 10.

Töltött paprika

Ez mindenkinek ismerős, rengeteg változata van.

Töltött paprika

Én nem töltöm a tölteléket paprikába, mert nem szeretjük, gombócokat főzök belőle.

A töltelékhez fél kiló darálthúst keverek össze rizzsel,
és egy csészényi beáztatott szójagranulátummal, ezt fűszerezem borssal, adok hozzá egy nagy fej előzőleg megpirított vöröshagymát, ételízesítőt, és két-három gerezd fokhagymát, meg egy vagy két tojást. A keverékből gombócokat gyúrok, kifőzöm, és kész is.

A mártáshoz rántást készítek, adok hozzá sűrített paradicsomot, pirospaprikát, és felengedem annyi vízzel amennyi mártást szeretnék. Dobok bele egy kis fej vöröshagymát, és ha van kedvem belefőzök egy paprikát is. Mivel ezt sem szeretjük savanyúan, édeskésre cukrozom. Törtkrumplival tálalom, és friss kenyérrel.


Főzni tanulóknak:

Elsőre macerás, másodikra is, de kiadós, és ami a legjobb benne, hogy másnap nem kell főzni, ezért megéri vele pepecselni.

Előszőr a nagy fej felkockázott vöröshagymát puhára párolom kevés zsíron. Aztán felteszem a rizst főni, nem kell sok, szemmértékre én kb negyed zacskót szoktam főzni, de ha harmada az sem baj, ha marad gombóc, megy a fagyasztóba, legközelebb csak forrásban lévő vízbe dobod, és készítesz mellé mártást. :)

Mikor a hagyma is, és a rizs is kihült, kezdheted összekeverni a töltelék hozzávalóit.

A szójagranulátumot kétszeres mennyiségű vízben beáztatod, kb tíz perc alatt megduzzad, kinyomkodod belőle a vizet, és ezt is a töltelék masszájához kevered. Ez kihagyható, én a tápértéke, és a magas fehérjetartalma miatt teszem bele ( a darálthúsé 70 %, a szójagranulátumé 90 %, laktatóbb ), plusz növeli a töltelék mennyiségét, így gazdaságosabb. A fél kiló darálthúshoz, az egy csésze szójagranulátum arány jó, észrevehetetlen hogy benne van, csak több gombóc lesz a végén. Fűszerezed, ízlés szerint, kóstolgasd, és ha finom, akkor adsz hozzá egy vagy két tojást, és kész a tölteléked. A tojás mennyisége a töltelék állagától függ, mert az tartja össze az egészet, szóval ha az első gombócod szét akarna esni főzés közben, akkor adsz mégegy tojást hozzá, ha nem esik szét, akkor elég az egy is. Később már a töltelék összeállításánál fogod látni, hogy kell e bele vagy nem, elsőre biztosabb ha egy gombócot próbafőzöl, így még az ízét is lemeózhatod, és módosíthatsz a fűszerezésen is.

A gombócokat érdemesebb egy nagy lábosban kifőzni mint fazékban, mert így többet tudsz egyszerre főzni, és kihalászni is könnyebb őket. Én erre tésztaszűrő kanalat használok, de bármilyen merőkanál, vagy akár evőkanál is jó.

Ha ez megvan, elkészíted hozzá a mártást. Rántást készítesz, szintén nem kell óvatoskodni a liszttel, mert ha túl sűrűnek találod, a végén még adsz hozzá egy kis vizet, és újra fűszerezed. A rántáshoz két közepes sűrített paradicsom konzervet keversz, és ízlés szerint pirospaprikát. Csomómentesre kevered. Ha nehéz keverni, adsz hozzá egy kis vizet, és újra megpróbálod, majd ismét. A lényeg, hogy csomómentes legyen, végül felengeded annyi vízzel amennyi mártást szeretnél. Dobsz bele egy kisebb hagymát, ízlés szerint sózod, cukrozod, főzhetsz bele egy kicsumázott paprikát is ha szereted a paprikás ízt. Összeforralod, és készen vagy.

Friss kenyérrel isteni :)



Ez elég nagy mennyiség, ha egyedül élsz, vagy felezed a hozzávalók mennyiségét, vagy gondolsz a jövőre, és a maradékot beteszed a fagyasztóba. A fagyott gombócokat forrásban lévő vízben két perc alatt fel lehet melegíteni, a mártást szintén meg lehet melegíteni. A gombócokat mondjuk négyesével ( méretüktől függően ) teszed el, és a mártást is elosztod kisebb adagokra. Így munkából, szülőiről, túlórából stb hazaérve, csak vizet kell forralnod, és egy adag mártást melegíteni hozzá. :)

Szerintem megéri az utóbbi variációt választani, mert hetekre megkönnyíted a saját dolgod, plusz váratlan meteorzápor esetére is van a tarsolyodban valami :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése