2011. november 18.

7 tipp spóroláshoz


Összegyűjtöttem pár tippet amivel kicsit lehet spórolni.

1: Ha van rá mód, főzz otthon.

Az otthon elkészített ételt nagyjából féláron megúszod. Sokan azért nem főznek, mert egyedül élnek, viszont szerintem akkor is érdemes néha főzni, mert a maradékot eltárolva máris spóroltál...időt, és pénzt is.

2: Maradékfelhasználás

A maradékot ne dobd ki, ha legalább egy adagnyi megmaradt. Fagyasztóban hónapokig eláll, plusz a fagyasztó is kevesebbet fogyaszt ha tele van.

3: Alapélelmiszerek mindíg legyenek otthon, ha nincs kedved boltba menni, vagy már nincs rá időd, tudj mihez nyúlni. Nálam Liszt, cukor, búzadara, olaj, rizs, tojás, zsír és tej mindíg van itthon, ezeket akciósan veszem, nagy tételben, ami nálam minimum öt kg/liter-t jelent.

4: Érdemes kihasználni az áruházi akciókat, kuponokat, és akciós termékből, főleg ha alapélelmiszerről van szó, nagyobb tételben vásárolni. Az áruházi akciókról az oldalon is tudtok információt szerezni a boltkereső menüpontban.

5: Az is jó taktika, ha eleve nagyobb adagokat főzöl. Én ezt pl pörköltnél használom, 1,5-2 kg húsból főzök pörköltet, mert egyrészt a két kg hús ugyanannyi idő alatt fő meg, mint a fél kg, másrészt meg a pörköltmaradékot nagyon sokféle ételhez fel lehet használni.

6: Zöldséget, gyümölcsöt mindig szezonban vásárolj.

Nem csak olcsóbb, de több benn a tápanyag is ha nem a kamionon érik.


7: Írj legalább három napra előre menüt. 

Ez azért jó, mert a menü alapján össze tudsz állítani egy bevásárlólistát, és ha a boltban ahhoz ragaszkodsz, nem fogsz feleslegesen költeni.

A menütervezésnél érdemes abból kiindulni, hogy mi van otthon, és olyan ételeket beleírni, amihez keveset kell vásárolni. Pl ha van itthon nálam burgonya, liszt, akkor mondjuk veszek egy nagy pohár kefírt, és sütök prószát.

A menüíráshoz segítség még, ha felállítasz egy stratégiát, amit hetente ismételsz kb. Én egy hétre írok menüt, így nálam ez úgy néz ki, hogy egy héten, egyszer van főzelék, egyszer kelt tészta, egyszer egytálétel, és egyszer valamilyen kifőtt tészta. Ezek mindegyike olcsó, így a maradék három napra több pénzem jut, pluszban nem kell minden héten menüíráskor azon filozofálnom, hogy mit főzzek, mert pl az egytálételes napra, csak ki kell választanom azt a receptet, amihez kedvem van, és van itthon hozzá alapanyag.

Nálunk ez így bevált, de te is összálíthatsz magadnak olyan heti rendszert, amit könnyen meg tudsz valósítani. Pl ha főzelékes vagy, heti három főzelékkel, és mondjuk heti egy rakott zöldséges akármicsodával, már spóroltál egy csomót, ráadásul olyat eszel amit szeretsz.

Olcsón elkészíthető ételféleségek amiken lehet spórolni, a főzelékek, a kelt tészták, a kifőtt tészták,  a laktató egytálételek, a palacsinták, és a maradékból készült ételek. A pörköltmaradékból pl készülhet gulyás, hortobágyi húsos palacsinta, rakott tészták, rakott zöldséges dolgok, egytálételek, lepények, meg még amiben látsz fantáziát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése