2011. november 10.

Krumpliprósza ( lapcsánka )

Nálunk ezt az ételt prószának hívják, rengeteg variációja létezik. Én ma egy kefíres változatot készítek, mert nálunk ez a favorit.

Krumpliprósza


Egy kg krumplit meghámozok, és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Lehet finomabbra is reszelni, mi így szeretjük. Hozzáburítok egy 450 g-os kefírt, majd adok hozzá kb három dl vizet. Jól összekeverem, és ételízesítő is kerül bele. Ezután annyi lisztet adok hozzá, hogy a tésztája ha a krumplit figyelmen kívül hagyom, kb palacsintatészta sűrűségű legyen. Ezt is ki kell tapasztalni, nem történik semmi akkor sem ha hígabb, és akkor sem ha sűrűbb, csak máshogy pirul. Szóval csak bátran a kísérletezéssel. Amikor a massza kész, egy kizsírozott tepsibe öntöm, és elegyengetem. Lehet két tepsiben is, vékonyabbra hagyni, akkor előbb sül, és ropogósabb lesz, nálunk egy gáztepsibe öntve ez a mennység pont megfelel az ízlésünknek. A tetejére margarindarabokat dobálok, hogy szebben piruljon, és beteszem a sütőbe. Nekem kb egy óra alatt sül szép pirosasra. Szeletekre vágom, és mindenki azzal eszi, amivel akarja :D Tejföllel, sajttal, felvágottal, kechuppal, bármivel.





Lehet kefír helyett csak vízzel is készíteni, és serpenyőben olajban is ki lehet sütni, mi úgy nem szeretjük, mert nagyon beissza akkor az olajat. A tésztához valaki ad tojást is, és valaki tejjel készíti. Ezen kívül a tésztához lehet keverni sonkát, zöldségeket, szalonnát, ki mit szeret, és a tetejére is szoktak tenni ezt azt. Mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelő változatot, elrontani ezt nem lehet. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése