2012. január 31.

Nudli


Nudli


Kb egy kg burgonyát héjában megfőzök, ha megpuhult leszűröm, és leszedem a héját. Krumplinyomón átnyomom egy gyúródeszkára, adok hozzá egy tojást, sót, és annyi lisztet amennyit felvesz. Gyúrmaszerű, könnyű, lágy tésztát kell kapni. A végén adok hozzá két evőkanál zsírt, és ezzel is összegyúrom. Lisztezett nyújtódeszkán kinyújtom, csíkokra vágom, és kb 4-5 cm-es nudlikat sodrok belőle. Forró vízben kifőzöm, ha feljött a víz tetejére, tésztaszűrő kanállal kiszedem, és pirított zsemlemorzsába forgatom. A férjem ezt is tejföllel-cukorral eszi, mint a túrógombócot, így tejföllel tálalom.

A zsemlemorzsát én zsírban szoktam pirítani takaréklángon, hogy ne égjen le.

5 megjegyzés:

  1. Atyám, de régen ettem-készítettem nudlit! Pedig szeretem, csak elkészíteni nem annyira:)

    VálaszTörlés
  2. Nagymamám sokat készített, sajna én még sosem ..épp is az ideje. Köszi, hogy eszembe juttattad :)

    VálaszTörlés
  3. Hát igen. A nudli is egy olyan étel, ami lassan kimegy a fejekből, pedig szerintem alig akad olyan ember, aki ne szeretné. :)

    VálaszTörlés
  4. Ugyanebből a tésztából készíthető a szilvás gombóc is, vagy annál más az összetétel? Amúgy én is imádom a nudlit sok-sok-sok mákkal! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a készítés ugyan az, csak a gombócba három tojást szoktam tenni legtöbbször. Amúgy mindegy, ebből is lehet gombócot készíteni. Minél több lisztet teszel bele, annál keményebb lesz a tésztája. Én is szeretem mákkal is, sőt ha semmibe nem forgatod, hanem leöntöd tejföllel úgy is finom. Ráfogod hogy gnocchi ;))

      Törlés