2012. január 8.

Véres hurka

Vére hurka




A hurkát nyersen veszem, mert jobban jövök így ki, négy szál véres hurkáért 900 Ft-ot fizettem, ha sütve veszem, már 1800 Ft-ba fájt volna, viszont az itthoni sütéssel nem fogy el ennyi gáz. A tepsi aljára pici olajat öntök, és a hurkákat készre sütöm, ez valamikor 30 perc, valamikor 40, attól függ milyen vastag, és mennyi cucc van benne. :)

Kenyérrel mustárral, vagy tepsiben sült burgonyával tálalom.

A hurkát természetesen hentestől vásárlom, a boltokban kapható miniatűr, hurkának nevezett ehetetlen borzalom nálunk nem aratott sikert. Jóval drágább, és hát az ízélményt sem hozza úgy, mint ahentesnél kapható változat. Itt jegyezném meg, hogy ez még mindig meg sem közelíti a háztáji, disznótoron készült változatot, az egyéni fűszerigény, és ízlés miatt, ezért ha valakinek van lehetősége, inkább készítse el magának.

Akkor sincs gond, ha valaki városban él, faluhelyen vannak családok, akik nevelnek disznót eladásra is, legalábbis pár éve ez még így volt. Mi is így oldottuk meg egy darabig ezt a problémát, kerestünk egy házat ahol volt eladó disznó, megegyeztünk a piszkos anyagiakban, időpontot egyeztettünk, és a jeles napon elindultunk disznóvágásra. A procedúra helyben le lett bonyolítva, a nap végén a hússal, hazaindultunk. Azért az jó ha ilyenkor van az embernek fagyasztószekrénye, mi is utóbbi hiányában kényszerültünk lemondani erről a lehetőségről, pedig azon túl, hogy megéri, egy csomó más pozitívummal is gazdagodtunk. Pl a háznál nem műanyaggal szokták etetni a sertéseket, az így vásárolt hús eleve nem kerül be a piaci körforgásba, nincs agyon fagyasztva, nem zötykölődik sehol hetekig, 100% magyar, nincsenek benne felesleges hormonok, és ráadásul aki eladja is jobban jár így, mirólunk már nem is szólva. Azt már meg sem említem, hogy ezek után, a húsvásárlási problémakor is le van tudva jó pár hónapig. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése