2012. március 16.

Lángos

Többféle változatot írok itt le, az első a krumplis-lángos. Az elkészítése roppant egyszerű, megfőzünk mondjuk fél kg burgonyát, és áttörjük krumplinyomón, majd a liszthez adjuk, amivel normál kelt tésztát készítünk. A lángos tésztát olajjal szoktuk gyúrni, de ez sem kötelező, lehet ugyan úgy zsírral is készíteni. Nagyjából ennyi a külömbség a lángos, és a többi kelt tészta között. Egy családnak elég a fél kg krumpli, és a fél kg lisztből készült tészta. Ugyanúgy készül, mint a többi kelt tészta, a liszt közepébe gödröcske, abba a pici cukor, majd az elmorzsolt élesztő, amit langyos tejjel leöntünk, majd egy ruhával letakarjuk a tálat. Várunk kb tíz percet, közben az élesztő felpúposodik, ezt elkeverjük a liszttel, közben hogy összeálljon a tésztánk, apránként adunk hozzá tejet, vagy vizet. Amikor a tészta összeállt, egyenletes, hozzáadjuk a zsiradékot, ami ebben az esetben az olaj. Nem kell belőle sok, kb három evőkanálnyi elég, mert sütés közben is szív magába némi olajat. Ezután letakarva kelesztjük kb egy órán át, nagyjából duplájára kell dagadnia a tésztának. Olajat forrósítunk, majd a forró olajban kisütjük a lángosokat. Aki nem sütött még lángost annak írom, hogy olajos kézzel veszünk ki a tésztából kisebb adagokat, amiket a kezünkkel addig nyújtogatunk, amíg megfelelő méretű nem lesz, és így nem fog odaragadni a kezünkhöz a tészta.

Minél több a krumpli a tésztában, annál gyengébb lesz a tészta, arányokkal nyugodtan lehet kísérletezni.

A másik népszerű variáció a kefíres lángos, az elkészítése ugyan az mint a krumplis lángosé, csak burgonya helyett egy  pohár kefír kerül a tésztába. A kefír szintén gyengíti a tésztákat.

Pár szó a tejről. A tejjel készült tésztafélék szebben sülnek, tehát egyenletesebb színük lesz, és jobban pirulnak mint a vízzel készültek.

Ezen kívül adhatunk még a tésztához egy tojást, vagy egy tojás sárgáját. Ez a lángosnál mindegy, de pl más jellegű kelt tésztáknál már nem annyira. A tojásfehérje ugyanis keményíti a tésztát, míg a sárgája szintén lágyítja.

Elrontott kelt tésztából készült lángos :)
Az utolsó változat, az elrontott kelt tészta :) Ha a tésztánk nem akar megkelni, lassan kel, nem olyan, mint amilyennek lennie kéne, semmi gond, lángost még mindig lehet belőle készíteni, sőt. Én a minap jártam úgy, hogy a boltban vásárolt élesztőről utólag kiderült, hogy nem volt friss, mert furcsa penészfoltok tarkították, amit kibontáskor vettem észre. Aranygaluskát szerettem volna készíteni, de csak porélesztő volt itthon, és mint később kiderült, az sem volt éppen a legjobb, mert az én tésztám négy óra kelesztés után is kb annyira dagadt meg, mint friss élesztővel húsz perc alatt szokott. Négy óra után elfogyott a türelmem, akkor már rég lemondtam arról, hogy aranygaluskát eszünk, és kisütöttem olajban a tésztát, lángosnak. Hát mit mondjak, lángosnak tökéletes volt. A képen ez a variáció látható, aranygaluskának borzalmas lett volna, de így fokhagymás tejföllel, és sajttal finom volt.

Úgylátszik ez egy ilyen hét, az almatortára ribiszke kerül, az aranygaluskából pedig végül lángos lesz. :))

1 megjegyzés: