2012. március 24.

12 tipp hogy jól sikerüljön a torta

Összegyűjtöttem pár hasznos tippet sütemények torták készítéséhez.


1 :  Könnyen feljön a piskótánk, ha a piskótatésztához a tojásfehérjét és a cukrot gőz felett verjük fel habosra.

2 : Sütés után könnyen kivehetjük a piskótát a formából, ha a formát egy forró vízzel teli edénybe állítjuk, vagy ha néhány percre nedves konyharuhára tesszük.

3 : Tortasütéskor mindig csak a tortaforma alját szabad kizsírozni, az oldalát soha, mert különben sütés közben a tészta közepe felpúposdik. Ha ez már megtörtént, akkor megpróbálhatjuk a tortát a tetejével lefelé borítva egyenesíteni, esetleg valamilyen súlyt rátenni.  Ha ez sem válik be, nincs mese, le kell vágni a tetejét.



4 : A kapcsos tortaformából úgy vesszük ki a tartalmát, hogy néhány pillanatra gőz fölé tartjuk.

5 : A torták tésztájába kevert citromlétől nem lesz könnyű és habos a tészta.

6 : A pudingporral készített krémek teteje hűlés közben megbőrösödik, ezért gyakran kell keverni. Nem bőrösödik meg a tetejük, ha a tűzről levéve azonnal megszórjuk 1-2 evőkanál porcukorral, mert a porcukor megolvad, és légmentesen zár.


Madártej torta

7 : A Tepsi oldalán barnábbra sült szabálytalan széleket éles késsel még a tepsiben vágjuk le


8 : Amikor csokoládét olvasztunk vízfürdőben, mindig ügyeljünk arra, hogy a kis edény érjen bele a nagyobb edényben a forró vízbe, mert ha csak a gőz éri, a csokoládé túlhevül, és elveszti a fényét. A gőz ugyanis sokkal forróbb, mint a forró víz.

9 : A sütőport a lisztbe keverjük, és csak azután adjuk a többi hozzávalóhoz. Vízben, vagy tejben feloldani nem szabad, mert elveszíti a lazítóképességét.

10 : Ha nincs elég sütőporunk, 3-4 kanál rummal helyettesíthetjük. Az alkohol majdnem annyira felhúzza a tésztát, mint a sütőpor.

11 : Ha a tojásfehérjéhez tojásonként egy kiskanál hideg vizet teszünk, és úgy verjük fel, több hab keletkezik.

12 : A tojáshab nem esik össze, ha a félig felvert habhoz kevés cukrot adunk, és vízgőz felett verjük tovább, amíg teljesen kemény lesz.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése