Most egy nagyon finom kakaós csigát fogunk készíteni, íme a végeredmény, hogy kedvet kapjatok hozzá. :)
Kakaós csiga |
Igyekeztem minden fontos lépést érthetően képekbe rendezni, így már pofon egyszerű lesz az egész.
![]() |
Az első négy lépés |
Ez az első négy lépés.
1: Egy tálba szitálunk kb fél kg lisztet. Nem baj ha több, felénél fogod a zacskót, és beleöntöd a szitába. Ha nincs szita az sem baj, akkor a tálba öntöd. :)
2: A liszt közepébe mélyedést csinálsz, a mélyedésbe egy evőkanál cukrot szórsz, a tál szélén körben, pedig só kerül a lisztre.
3: A mélyedés közepére morzsolod az élesztőt.
4: Az élesztőre meleg tejet öntesz. Olyan meleg legyen, amiben szívesen fűrdenél, az ujjaddal tudod ellenőrizni a hőfokot.
Ezután letakarod az edényt egy ruhával, lehetőleg vastagabbal, pl egy használaton kívüli asztalterítőt összehajtogatsz, és ezután vársz tíz percet.
![]() |
A következő 4 lépés |
A tíz perc letelte után leveszed a ruhát, és azt fogod látni, hogy az élesztő felpúposodott.
5: Felpúposodott élesztő.
6: Az élesztő közepébe egy tojássárgája kerül.
Ezután elkezded előszőr az ujjaddal, majd a kezeddel kavargatni az egészet, középről kiindulva, és közben adsz hozzá még tejet. A tej mennyiségét én nem tudom kiszámítani, mert annyi tejet adok hozzá, amenyi ahhoz kell, hogy lágy, könnyen gyúrható, nokedlitészta állagú masszát kapjak. Apránként adod a tejet, akkor nem lesz baj. Ha szenvedsz, nehéz gyúrni, adsz hozzá még, ez nem az olimpia.:))
7:A tészta állaga. Ugye hogy olyan mint a nokedli tészta ?
8: A masszát egyenletesre dolgozod, és adsz hozzá két evőkanál tyúkzsírt, vagy sertészsírt. A képen látszik, hogy ez kb mennyiségre hogy néz ki. Nem kell tőle félni, ettől lesz puha a tészta. :)
Jól összedolgozod a zsírt a tésztával, és már a nehezén túl is vagy. A liszt edénybe kerülése óta eltelt kb húsz perc :)
![]() |
A tészta kelesztés elött és után |
Most a kedvenc részem jön, a kelesztés. Mikor már egyenletes a tészta, és az összes zsírt felvette, egyszerűen az edény alján hagyod, megszórod kis liszttel, letakarod, és mehetsz pihenni egy órát.
9: A tészta kelesztés elött.
10: A tészta kelesztés után.
Az egy óra leteltével azt fogod látni miután levetted a ruhát, hogy a tésztád, kétszer, háromszor több, mint amikor otthagytad, és leléptél sorozatot nézni. :)
Kiborítod az egészet egy lisztezett nyújtódeszkára, kicsit átgyúrod, párszor a szélét felhajtod, és megnyomkodod kicsit.
![]() |
Az utolsó simítások |
Ezután kis cipót formázol belőle, tetejét megszórod liszttel, és kinyújtod kb akkorára, hogy piskótatekercs hosszúságú legyen.
11: A kinyújtott tésztát megkened olvasztott margarinnal, meszórod kakaóval, és cukorral. Ha instant kakaód van, nem kell annyi cukor.
12: A megszórt tésztát feltekered, és késsel kb két centis szeleteket vágsz le belőle, amiket egy kizsírozott tepsibe teszel. A távolság látszik a képen. A tetejét megkened olvasztott margarinnal.
Ezután hideg (!) sütőbe teszed, és sütöd kb 25-30 percig közepes lángon. A tészta tovább fog kelni a sütőben, míg a sütő felforrósodik. Amikor a teteje szép pirosas barnára sült, készen van. Kiborítod egy ruhára, betakarod, és ha kihült, és kibírtad addig, eheted. Én nem bírtam ki, melegen nekiestem :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése