2012. február 11.

Tejfölös burgonyafőzelék

Tejfölös burgonyafőzelék fasírttal




Egyik kedvenc és nem utolsósorban olcsó főzelékem.

A burgonyát meghámozom, karikázom, és felengedem vízzel egy fazékban. Beledobok három-négy babérlevelet, és ízlés szerint ételízesítőt, majd amikor a krumpli puhára főtt, egy pohár tejföllel behabarom. Feltétnek ma nálunk fasírt van, tegnapról maradt, de virslivel, vagy csak úgy önmagában is ízletes laktató étel.



Azért nem írok mennyiségeket, mert gyakorló háziasszonyok úgyis tudják mennyi burgonyából tudnak főzeléket készíteni, másrészről meg a halálom a receptkönyvekben is hogy mindent időre kell főzni, és grammra kell mérni. Itt én ilyen recepteket ha lehetséges nem fogok közzétenni, létezik egyéni ízlés, én pl közepesen hígra szeretem a főzelékeket készíteni, de van ismerősöm akinek csak akkor főzelék a főzelék, ha megáll benne a kanál, és van aki meg leveshígra szereti készíteni.

Az időre főzéssel szintén ki lehet kergetni a világból, mert szerintem addig kell főzni egy ételt amíg az megfő, ha húsz perc alatt akkor annyi alatt, ha meg a gázművek kicsit szórakozik, akkor lehet a húsz percből simán háromnegyed óra is. Sajnos ez tapasztalat, a múlt héten egy liter levesem háromnegyed óra alatt forrt fel...kicsit sok levegőt kevertek a gázhoz, fűtőértéke meg nullára csökkent. Úgyhogy ne az órát nézegessük, hanem az ételt kóstoljuk inkább meg, az biztosabb. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése