2012. június 2.

Palacsinta

Egy hozzászóló felhívta a figyelmemet egy hibára a recepttel kapcsolatban, ami kezdő konyhatündéreknek zavaró lehet, ezért most úgy döntöttem, rendet teszek palacsinta ügyben. :)

Na szóval, az eredeti receptben az edénybe előbb egy tojást kevertem  ki pici sóval, és egy bögre tejjel, majd ehhez adtam két bögre lisztet két részletben, majd csomómentesre keverés után még egy bögre tejet, és ha szükséges még higítás akkor még került bele pici tej.

Az igazság az a palacsintatészta csomómentesre keverésével kapcsolatban az, hogy a tésztának először azt az állagot kell elérnie ahol könnyen csomómentesre lehet keverni. Nem túl sűrű, de keverhető, így nem lesz csomós, majd ennek a további higításával palacsintatésztát kapunk. Amit az eredeti receptből kifelejtettem az ez volt, na meg az hogy az első bögre liszt hozzáadása után nem kezdtem gőzerővel kikeverni én sem a tésztát.Szóval a lényeg, hogy egységnyi folyadékhoz előszőr két egységnyi lisztet adunk, meg egy tojást, és ezt nagyon könnyen csomómentesre tudjuk keverni.

Amiért én előbb a folyadékot tettem az edénybe, az az volt, hogy a tojást tejjel szoktam kikeverni.
A végeredmény szempontjából a sorrend mindegy, tehát a tojás, a két bögre liszt, és az egy bögre tej, legyen egyszerre az edényben, és ezt keverjük alaposan ki.

A hozzászóló először a lisztet teszi az edénybe, ehhez üti a tojást, és adja hozzá fokozatosan a tejet, majd ha elérte a szükséges állagot alaposan kikeveri, és ezt a masszát higítja tovább tejjel.

Gyakorlott háziasszonyoknak így egyszerűbb mint bögrézni, de ha még sosem láttál nyers palacsintatésztát, előbb inkább ezt javasolnám, hogy lásd milyen sűrűségű kb az a massza amit könnyen tudsz csomómentesre keverni. Utána már menni fog bögre nélkül is. :)

Olajozott palacsintasütőben kisütöm a palacsintákat.



Nem fontos tejjel készíteni, lehet vízzel, szódavízzel, valaki pedig önt a tésztába olajat is, úgy nem kell mindíg olajozni a palacsintasütőt, kevésbé tapad le. Teflonedénynél nyilván nincs ilyen probléma.

Tepsiben sült túrós palacsinta

7 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta a palacsintád! Általában én is csak 1 tojással szoktam csinálni.

    VálaszTörlés
  2. Mindig a liszthez kell adni a nedves anyagot, fokozatosan, akkor nem lesz csomos.
    Felesleges melót végzel és még hírdeted is. De már sokszor elmondtam, felhígult a gasztroblog. Lehet palacsintát posztolni, de feleslegesen bonyolut leírást minek. És még aki ezt dicsérgeti is !!
    Tojás, só, esetleg cukor, liszt, majd kevés tej. Kever. És fokozatosan addig hozzáadni még tejet, amig megfelelő sűrűségü lesz. A végén aki akar olajat.
    Ennyi. Semmi kicsi tej, kicsi liszt, kicsi tej, kicsi liszt.
    De hát ráértek.
    Nyuci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod ez a szép a főzésben. :) Te úgy készíted, én így, neked úgy jobb, nekem így. A bögrézést akkor kezdtem el, amikor még nem tudtam főzni. Nem volt még szemmértékem, és így meg sikerült, ezért került ide is ki ez a poszt. Akik most tanulják, azoknak ez segítség. Te már tapasztalt vagy, ránézésre tudod mennyi liszthez, mennyi tejet kell adni. Megsúgom, én sem bögrézem már régóta, és gyanítom, hogy aki idetéved, és tud palacsintát sütni, annak sem fodul meg a fejében, hogy bögrézzen. Megsüti és kész, ahogy szokta. Akik régóta követik a blogot tudják, hogy a posztok egy része főzni tanulóknak íródik, de ezen még senki nem háborodott fel eddig.

      Törlés
  3. Pontosan, hogy a kezdőket nem kellene így tanítani. Azt, hogy mennyi lisztből akarja az ember, gondolom tudja. Ezt kiönti, hozzá a tojást, sót, cukrot. És kezdi a tejet/vizet hozzáadni. Nem mondtam, hogy én egyszerre teszem az összes tejet, senki sem olyan zseni, de a 100 éves nagymamám megtanított, hogy a liszthez tesszük fokozatosan a folyadékot (bármilyen süteménybe), mert akkor nem lesz csomós. Ha kiméred a liter tejet pl. és ahhoz kezded a lisztet adni, akkor garantáltan csomós lesz.
    Ha már tanítunk. Nyuci.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem vitatkozásképp, de nekem így sem lett csomós. A lényeg, hogy egy bizonyos állagot kell elérni, és akkor lehet könnyen csomómentesre keverni a tésztát. Az egységnyi folyadék, és két egységnyi liszt pont ezt eredményezi. Sűrű lesz, de mégis könnyen keverhető. Aztán hozzá a többi folyadék, az már csak higítás. Ebből a szepontból pl mindegy hogy melyik kerül az edénybe előbb. A tojás miatt raktam előbb a tejet, azt könnyebb azzal keverni, de ha felcseréljük, és előbb liszt majd hozzá a folyadék meg a tojás, ugyanazt kapjuk. Részletkérdés, a végén úgyis higítás lesz.
      Liter tejhez őrültség lisztet adagolni, az úgy tényleg minden lesz csak palacsintatészta nem. :D
      A kedvedért átfogalmazom a leírást, mert tényleg az a lényeg, hogy a tészta megfelelő állagú legyen a csomómentes keveréshez, és lehet valakinek ez így zavaró a receptben. :)

      Törlés