2012. február 1.

Töltött káposzta

Nagy kedvencünk, nekem főleg, mert ezzel több napra le van tudva a főzés.


Töltött káposzta


A mennyiségek szabadon választhatók, így mindenki a saját igényei szerint készítheti, egyszóval ez egy tökéletes fogás. Legutóbb 70 dkg savanyúkáposztából, és fél kg darálthúsból készítettem, két napig kitartott.

Ezen kívül szükség van még két fej vöröshagymára,  egy fej egészben savanyított káposztára, és rizsre. Ha nem lehet kapni egészben savanyított káposztafejet, akkor egy puhább fej káposztára van szükség, amit könnyen levelekre lehet szedni. Ha ebből készítem, akkor miután szétszedtem a káposztát, leforrázom a leveleket, hogy puhuljanak, és a töltésnél könnyen tudjam hajtogatni. Ezen kívül lehet még belefőzni csontos húst, kolbászt, ízlés szerint, sőt az egyik barátnőm egy szál hurkát főz még bele.

A savanyított káposztafejet leveleire szedem, és átmosom. A savanyúkáposztát szintén átmosom, hogy ne legyen túl savanyú. Az egyik fej vöröshagymát apró kockákra vágom, és zsírban megpárolom. Három marék rizst puhára főzök.

A töltelékhez, a darálthúst összekeverem a párolt hagymakockákkal, és a rizzsel, sózom, borsozom. Ezzel a töltelék kész is van. Tojás nem kell bele, mert a levél összefogja amibe töltöm. A töltés nagyon egyszerű, a savanyított levelet középen bevágom, ha vastag a torzsa része, akkor azt kivágom, és egy evőkanálnyi tölteléket teszek a levélbe. A levél széleit ráhajtom a töltelékre.

Egy nagy lábosba lerakom a savanyú káposzta felét, erre kerül a másik fej vöröshagyma, amit előzőleg vékony csíkokra szeltem, és teszek rá még babérlevelet. Erre teszem a töltött leveleket, majd amikor elfogytak, ráteszem a maradék savanyú káposztát. Felöntöm annyi vízzel, ami ellepi, és forrás után fedő alatt takaréklángon főzöm tovább, nagyjából 1,5 óráig. Amikor a káposzta már puhára főtt, pirospaprikás híg rántással berántom.

Tálaláskor tejföllel meglocsolom, és friss kenyeret adok mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése