2012. június 4.

Csirkemájas rizottó

Szintén nagy kedvenc, olcsó, laktató, és kisgyermekes anyukáknak, várandósoknak vaspótlás szempontjából sem elhanyagolható étel. A lányom pl imádja. :)

Csirkemájas rizottó


A májat lehet ugye frissen, pultból vásárolni, és van fagyasztott is. Mindkettő jó, nekem van itthon fagyasztott, ezt a Pennyben szoktam vásárolni mikor akciós. A mai is egy ilyen akció eredményeképpen landolt nálunk a fagyasztóban, mert fél kiló fagyasztott csirkemájat 199 forintért adtak, így kapásból vettem négy csomaggal. Helyet nem foglal, és csak előkapom a hűtőből. Minősége kiváló, jártam már úgy pultból vásárolt májjal, hogy pár darab kicsit szagos volt...nnna, hát fagyasztottnál ilyet még nem tapasztaltam, kiengedve teljesen friss, nincs közte gyanús "elem". Kisgyermekes anyukák is bátran használhatják, nekem annakidején pl a védőnőm ajánlotta a hozzátápláláskor. Aki ragaszkodik a pultból vásárolthoz, az abból készíti, a máj egyébként is olcsó, tápláló, egészséges hozzávaló :)

A kiengedett májat( én egy félkilós fagyasztott csomagot, aki frissből készíti az fél kiló májat ), -amit előző este a hűtőszekrény normál részébe nem felejtünk kitenni- sok hagymán megpárolom, majd felengedem vízzel, kb hogy ellepje. Amikor zsírjára sült, adok hozzá őrölt feketeborsot, és majorannát. Én sokat, mert szeretjük. Amíg a máj készül, elkészítem a rizst is, kb egyszerre lesznek készen, és a végén összekeverem a kettőt. A májat nem sózom, mert a rizsbe úgyis teszek ételízesítőt, így a máj puha marad, és a rizzsel összekeverve nem lesz sótlan az étel.

A fűszereket azért csak a végén adom hozzá, mert így intenzívebb az ízük. Ízlés kérdése, én szeretem ha jó majorannás. :)

2012. június 3.

Epertorta

Ezt a tortát a párom szülinapjára készítettem.

Epertorta


Először is 4 tojásból piskótát készítettem, amit egy sütőpapírral kibélelt 26 cm-es kapcsos tortaformában sütöttem meg. Kihülés után a piskótát kettévágtam, hogy két lapot kapjak. Az egyik lapot a tortaforma aljába tettem, majd egy pici citromlével meglocsoltam. Ezután a tölteléket rákentem a lapra, majd erre helyeztem a másik lapot.

A töltelék hozzávalói :

-50 dkg mascarpone
-20 dkg ricotta, vagy krémtúró
-2 dl habtejszín
-1 nagy citrom leve és reszelt héjja
- 6 lap zselatin
- 4 evőkanál cukor
-25 dkg eper

A töltelékhez a mascarponét, a ricottát és a kemény habbá vert tejszínt összekeverem, ezután hozzáadom a cukrot, és a reszelt citromhéjjat. A hat lap zselatint beáztatom, kinyomkodom, és a felmelegített citromlében feloldom. A krémből veszek ki két evőkanálnyit, amivel előszőr simára keverem a zselatint, és csak ezután adom a többi krémhez. Keverés után beleforgatom a feldarabolt epret, és az egészet rákenem a tortaformába helyezett lapra.

Egy éjszakát hagyom állni a hűtőben, és csak másnap vonom be, ill díszítem a tortát. Másnap a tortaforma szélét leveszem.

Epertorta egészben


A bevonáshoz 5 dl tejszínt vertem habbá 1 csomag habfixálóval, és 1 csomag vaníliás cukorral.
Erre fehércsoki forgácsot szórtam, és pár szem eperrel díszítettem még. Acsokiforgácsot fehér csokiból készítettem úgy, hogy a csokit a reszelő tökgyalu részén reszeltem le.

Nem kifejezetten olcsó torta, de érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.

Vizes piskóta

Ez egy nagyon könnyű, egyszerű piskóta recept.

Hozzávalók :

-4 tojás
-21 dkg cukor
-4 evőkanál víz
-17 dkg liszt

Elkészítés :

A tojások fehérjét kemény habbá verem. A tojássárgákat a cukorral, és a vízzel habosra (!) keverem. Halványsárga masszát kell kapni kb. Hozzákeverem a lisztet, majd a végén a tojásfehérjékből felvert habot.
Sütőpapírral bélelt tepsiben készre ( tűpróba) sütöm.

Tortalapnak is használható.

A piskótatésztát mindig melegen szedjük ki a formából, és hidegen vágjuk, hajtogatjuk, ha piskótatekercset szeretnénk.

Heti menü június 4-10-ig





Szombat : Gulyás leves, Nudli
Vasárnap : Vadasmártás zsemlegombóccal

2012. június 2.

Palacsinta

Egy hozzászóló felhívta a figyelmemet egy hibára a recepttel kapcsolatban, ami kezdő konyhatündéreknek zavaró lehet, ezért most úgy döntöttem, rendet teszek palacsinta ügyben. :)

Na szóval, az eredeti receptben az edénybe előbb egy tojást kevertem  ki pici sóval, és egy bögre tejjel, majd ehhez adtam két bögre lisztet két részletben, majd csomómentesre keverés után még egy bögre tejet, és ha szükséges még higítás akkor még került bele pici tej.

Az igazság az a palacsintatészta csomómentesre keverésével kapcsolatban az, hogy a tésztának először azt az állagot kell elérnie ahol könnyen csomómentesre lehet keverni. Nem túl sűrű, de keverhető, így nem lesz csomós, majd ennek a további higításával palacsintatésztát kapunk. Amit az eredeti receptből kifelejtettem az ez volt, na meg az hogy az első bögre liszt hozzáadása után nem kezdtem gőzerővel kikeverni én sem a tésztát.Szóval a lényeg, hogy egységnyi folyadékhoz előszőr két egységnyi lisztet adunk, meg egy tojást, és ezt nagyon könnyen csomómentesre tudjuk keverni.

Amiért én előbb a folyadékot tettem az edénybe, az az volt, hogy a tojást tejjel szoktam kikeverni.
A végeredmény szempontjából a sorrend mindegy, tehát a tojás, a két bögre liszt, és az egy bögre tej, legyen egyszerre az edényben, és ezt keverjük alaposan ki.

A hozzászóló először a lisztet teszi az edénybe, ehhez üti a tojást, és adja hozzá fokozatosan a tejet, majd ha elérte a szükséges állagot alaposan kikeveri, és ezt a masszát higítja tovább tejjel.

Gyakorlott háziasszonyoknak így egyszerűbb mint bögrézni, de ha még sosem láttál nyers palacsintatésztát, előbb inkább ezt javasolnám, hogy lásd milyen sűrűségű kb az a massza amit könnyen tudsz csomómentesre keverni. Utána már menni fog bögre nélkül is. :)

Olajozott palacsintasütőben kisütöm a palacsintákat.



Nem fontos tejjel készíteni, lehet vízzel, szódavízzel, valaki pedig önt a tésztába olajat is, úgy nem kell mindíg olajozni a palacsintasütőt, kevésbé tapad le. Teflonedénynél nyilván nincs ilyen probléma.

Tepsiben sült túrós palacsinta

Tejszínes-gombás spagetti

Tejszínes-gombás spagetti



2012. június 1.

Zöldségleves

Szoptatós anyukák barátja a leves. :) Egyrészt a folyadékpótlás miatt, másrészt pedig a zöldségekben található összetett szénhidrátok tejelválasztást serkentő hatásúak. Arról már nem is szólva, hogy pl nekem a szoptatás néha falási rohamokat okoz. Ez a megfigyeléseim alapján elsősorban szénhidrátéhség, mert édességet, ill tésztaféléket tudnék hirtelen nagy mennyiségben megenni. Ezt sajnos kivédeni nem lehet( vagy leesik a vércukrod egy szopi végére, vagy nem ), így is úgy is éhes leszel, de levesekkel, pláne tartalmas levessel legalább tettél valamit a babádért is, és nem utolsósorban kevesebb kiló szalad így fel. :)

Zöldségleves


Az elkészítése ennek a levesnek sok szót nem érdemel, fagyasztott zöldségkeverékből szoktam készíteni. Két-három burgonyát felkockázok, annyi vízben felteszem főni amennyi levest szeretnék, mikor a víz forr beleöntöm a zöldségkeveréket, sózom, készre főzöm, majd paprikás rántást készítek, és azzal kicsit besűrítem. Ha van kedvem teszek bele hagymát, fokhagymát, tésztát, ha nincs kedvem akkor elmarad. Ma nem volt kedvem, így is úgyis finom. :)